POS co to jest?

POS co to jest?
Jesteś właścicielem restauracji bądź też innego lokalu gastronomicznego? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, co to jest POS i zobacz, dlaczego tak chętnie korzystają z niego restauratorzy.

Co to jest POS?

Kluczową sprawą, którą należy w pierwszej kolejności wyjaśnić, jest: POS co to jest. Jest to system, który łączy w sobie jednocześnie kasę fiskalną oraz oprogramowanie. W ten sposób powstaje stanowisko, dzięki któremu można prowadzić szybką i intuicyjną sprzedaż. Najczęściej odbywa się ona poprzez ekran dotykowy, choć są też na rynku wersje, których obsługa wymaga myszki. Nie jest to jednak zalecane rozwiązanie, ponieważ ta opcja znacznie wydłuża czas pracy. Stanowiska POS są wykorzystywane w branżach, w których ogromne znaczenie ma sprzedaż i obsługa klienta. Zalicza się do tej grupy: lokale gastronomiczne, sklepy lub punkty obsługi klienta.

Jakie zalety ma POS?

Skoro odpowiedź na pytanie: POS co to jest, jest znana, to czas przejść do zalet systemu. Jego głównym plusem jest to, że pomaga usprawnić obsługę klienta w danym miejscu, dzięki czemu jakość usług automatycznie się zwiększa. W branży gastronomicznej ma to w szczególności ogromne znaczenie. W końcu coraz częściej goście nie zwracają uwagę na samo jedzenie, ale też patrzą, w jaki sposób odnosił się do nich kelner, czy też ile czasu czekali na dania. Poza tym system POS ma wiele przydatnych funkcji. Jego zaletą jest to, że w przeciwieństwie do kasy fiskalnej rachunek jest cały czas otwarty. Dzięki temu kelner może dopisywać zamówienia, jeśli zajdzie taka potrzeba, a nawet ma możliwość rozdzielenia lub łączenia rachunków. Oprogramowanie posiada też możliwość modyfikacji potraw oraz weryfikacji zamówień i rachunków.

System dopasowany do indywidualnych potrzeb

Na rynku jest wiele profili lokali gastronomicznych. Są restauracje, pizzerie, lokale typu fast food lub kawiarnie. Oczywiście, każde z tych miejsc ma nie tylko swój klimat i atmosferę, ale też swoje właściwości. I tak w lokalach typu fast food sprzedaż na wynos jest opcją, z której chętnie korzystają klienci, ale już w wyszukanej restauracji to rozwiązanie się nie sprawdzi. Producenci systemów POS doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego też przed zainstalowaniem oprogramowania przeprowadzają wywiad z właścicielem, by jak najlepiej dopasować funkcje do jego lokalu. W ten sposób program będzie miał jedynie opcje, które będą potrzebne.

PODOBNE WPISY
—————————-

http://focuscontactcentre.com/czym-software-contact-center
https://kronoblog.wordpress.com/chcesz-szybko-rozkrecic-biznes-postaw-na-pozycjonowanie-w-wyszukiwarkach-internetowych
http://rajd.waw.pl/program-szef-i-pos-wygoda-czy-koniecznosc
http://atol.czest.pl/kaski-motocyklowe-podstawowa-ochrona-kazdego-motocyklisty

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s